19 Mart 2015 Perşembe

TRİCLOSAN'IN ZARARLARI


TRİCLOSAN İÇEREN ÜRÜNLERLE GELEN BÜYÜK TEHLİKE!…


Sabun, diş macunu, traş krem ve losyonları, deodorantlar, beden ve bulaşık deterjanları, ıslak mendiller ve dudak boyası gibi çeşitli kozmetiklerde mikropları önlemek için kullanılan triklosan maddesinin kas fonksiyonlarını ve iskelet yapısını olumsuz etkilediği ortaya çıktı.
Triklosan nedir?

Triklosan, mikrop bulaşmasını önlemek veya azaltmak için özellikle antibakteriyel sabunlar, diş macunları, deodorantlar, tıraş losyonları, kozmetikler ve başka pek çok ürüne katılan bir maddedir. 2001’ de yapılan bir araştırmaya göre triklosan ve ona benzer bir ürün olan triklokarbon Amerika’ da sıvı sabunların yüzde 76’ sı ve kalıp sabunların yüzde 26’ sında bulunmaktadır. Bu oranların bugün çok daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir. Son senelerde mutfak aletleri, oyuncaklar, yatak takımları, çoraplar, elbiseler, alışveriş torbaları, bilgisayar klavyeleri gibi ürünlerde de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Maddenin zararları şöyle: 
 - Klorla birleştiğinde kloroform gibi kanserojen maddelerin oluşmasına neden oluyor.  - Bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına sebep oluyor.  - Hormonlar üzerinde bozuçu bir etkisi, ayrıca vücuttan atılmaları çok yavaş olup tabiatta da çok uzun süre kalıyorlar. - Çocuklarda alerji ve egzamaya neden olabilir



Triclosanla ilgili ilk alarm, 2000 yılında İsveç hükümeti, gereksiz yere triclosan kullanımını engellemek istediğinde ortaya çıktı. Bu kimyasal, lağımda, balıkta ve anne sütünde bulununca, İsveç’teki bayiler raflarından bu maddeyi kaldırdılar. Bu tutum İngiliz uzmanları tarafından da desteklendi ve İngiltere’deki ana bayiler bu kimyasaldan kurtulmaya karar verdiler. Triclosanın her gün kullanılan bir madde olması üstünde düşünülmesi gereken bir durum. Triclosanın yaygın kullanımı, bakterinin antibiyotiklere karşı dirençli hale gelmesine ve reçeteli ilaçların bakteriyel enfeksiyonlarla savaşamamasına neden olur diye endişelere sebep olmuştu İsveçli uzmanları asıl endişelendiren, bu maddenin anne sütünde ve çevrede bulunması oldu. riclosan adlı kimyasalı içeren ürünleri imal eden firmalar, bu kimyasalın güvenilir olduğunu iddia etseler de, United States Environmental Protection Agency (EPA) (Amerikan Çevre Koruma Vakfı), onu böcek zehiri olarak kaydetti.

Bu bileşimin kimyasal formülü ve molekül yapısı dünyadaki en zehirli kimyasalların bazılarıyla benzer özellikler taşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder