20 Mayıs 2015 Çarşamba

Koenzim Q10

  1. Koenzim Q10 NEDİR?



Koenzim Q10 (Co-Enzyme Q10, CoQ10) organik, doğal, yağda çözünen, vitamin benzeri bir maddedir. Ubiquinone olarak da adlandırılır ve hücreler arası elektron taşıma zincirinde yardımcı bir faktördür.
Son yıllarda en popüler besin takviyelerinden biri haline gelmiştir. Koenzim Q10’un temel aktivitesi enerji üretiminde, enzimlerle bir arada çalışarak hücrelerin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayarak kaslara güç vermesidir. Her hücrede özellikle kalp hücrelerinde bolca bulunur. Kalp-damar rahatsızlıkları ve kas erimesi olan kişilerde Koenzim Q10 düzeyinin düşük olduğu belirlenmiştir.

kOZMETİK VE CİLT BAKIMINDA Q10 

Güçlü antioksidan etkisi ve serbest radikallerin cilt yüzeyinde görülen etkilerini azaltması koenzim Q10’un özellikle son yıllarda pek çok cilt bakım ürününde kullanılan bileşenlerden biri olmasını sağladı. Tabii bu tip kozmetik ürünleri harici olarak krem şeklinde kullanmak yerine koenzim Q10 düzeyini doğru bir beslenme programıyla artırmak cilt için daha faydalı.



Bilinen en eski besin desteklerinden biri olan ‘Co-enzym Q10’ cilt bakım endüstrisinde yeni bir dönüm noktası olarak görülmektedir. Vücunuzda zaten bulunan bu doğal maddenin miktarı siz yaşlandıkça azalmaktadır. Ağız yolu ile besin desteği olarak kullanılmasının insan ömrünü uzatıcı etki gösterebileceği hep düşünülmüş, ama henüz kanıtlanmamıştır. Araştırmalar, yaşı 30’un üzerinde olanların çoğunun ciltlerinde yeteri kadar Co-Q10’nin bulunmadığını göstermektedir. Cildin yaşlanma sürecinde karşılaştığı pek çok sorun (kollojen ve elastin üretiminde azalma, serbest radikal zararalanmasında artma...) bu azalma ile ilişkili olabilir. Cilde doğrudan tatbik edilen Co-Q10 cilt yaşlanmasını yavaşlatmakta, onarımı desteklemektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder